Stipendium Bottelier

Het Stipendium Bottelier ondersteunt Nederlands plantenonderzoek in binnen- en buitenland. Deze beurs is bedoeld ter bevordering van de kennis in alle gebieden van de botanie van celbiologie tot ecologisch veldonderzoek.

 

Wat financieren we?

We financieren vooral kosten die studenten en promovendi maken voor hun onderzoek of stage, zoals reis- en verblijfkosten en aanschaf van materialen tot een bedrag van € 750. Bij de beoordeling selecteren we aanvragen voor ondersteuning in kosten die niet gemakkelijk door andere fondsen gesubsidieerd worden.

Voorwaarden
  1. Aanvrager is student of promoveert aan een Nederlandse universiteit. Je hoeft geen lid te zijn van de KNBV
  2. Bij je aanvraag stuur je een (samenvatting van) een onderzoeksplan mee
  3. Je geeft een presentatie over je onderzoek en noemt de KNBV
  4. Bewaar bonnetjes en/of houdt ritten bij. Op het moment van aanvragen heb je nog geen kosten gemaakt.
  5. Stuur ons een verslag.
Inzendtermijn

De inzendtermijnen zijn 1 maart en 1 oktober. Het bestuur besluit over toekenning en streeft ernaar om 1 maand later te laten weten of je in aanmerking komt voor het Stipendium.

Aanvragen

Download het aanvraagformulier. Stuur het ingevulde formulier naar  bottelier@knbv.eu Je kunt bij hem ook terecht voor meer informatie.

Download the application form (English). Please submit the completed form to bottelier@knbv.eu

Declareren

Ben je klaar met je onderzoek? Download het declaratieformulier

Finished your work? Declaration form Stipendium Bottelier

Andere fondsen

Voldoet je voorstel niet aan onze richtlijnen, dan kun je misschien terecht bij het Hugo de Vries Fonds.

Recent ondersteund onderzoek

Jade Kandelaar – Getting to the roots: exploring the root economic space in tropical ecosystems

In de zomer van 2024 reisde ik af naar Costa Rica om onderzoek te doen naar de boomwortels van tropische bossen. Samen met een mede-student werkten we in het Santa Rosa National Park, waar we de wortels van meer dan 100 bomen en 20 verschillende boomsoorten hebben opgegraven. Het was fascinerend om meer inzicht te krijgen in de mysterieuze ondergrondse ecologie, hoewel het ook fysiek veeleisend werk was. Elke ochtend stonden we vroeg op om vóór de hitte in het bos te kunnen werken. Terwijl ik met mijn handen door de aarde ging, voelde ik hoe de boomwortels groeiden en speurde ik naar de fijne wortelpunten. Elke boomsoort heeft unieke wortels met hun eigen vorm, kleur, grootte en zelfs geur. Ik scande de wortels in om de morfologische data te kwantificeren.

Later, in een laboratorium in de hoofdstad, analyseerde ik de wortelscans en hielp ik mijn collega met DNA-extracties. Daarnaast hebben we een chemische analyse uitgevoerd op zowel de wortels als de grondmonsters. Met deze data hoop ik meer inzicht te krijgen in de samenwerking tussen mycorrhiza en bomen in tropische bossen, maar dit zal blijken uit de statistische analyse. De verzamelde data draagt ook bij aan een groeiende wereldwijde database met boom- en plantenwortels.

Annika van Gelder – Tropical forest restoration in Queensland, Australia: motivation, management practices, and outcomes

In de vorige eeuw heeft Noord-Queensland, Australië, te maken gehad met grootschalige ontbossing. Tegenwoordig zetten veel landeigenaren en organisaties zich in om dit (gedeeltelijk) te herstellen door bomen terug te planten. Om inzicht te krijgen in welke soorten onder welke omstandigheden goed presteren, ben ik naar de Atherton Tablelands gegaan om nieuwe monitoring plots op te zetten. Deze plots zullen jaarlijks worden gemeten om te evalueren hoe herbebossing in deze regio verder verbeterd kan worden.

In mijn thesis onderzoek ik ook de motivatie van landeigenaren en -managers om bomen te herplanten, en hoe hun keuzes voor bepaalde managementstrategieën hiermee samenhangen. Hiervoor heb ik meerdere interviews afgenomen. Daarnaast kijk ik naar hoe die strategieën de groei en het succes van de bomen beïnvloeden. De komende maanden ga ik aan de slag met het analyseren van de data en het schrijven van mijn thesis. Ik ben super dankbaar voor de steun van KNBV, waardoor ik deze kans kreeg om naar Australië te gaan voor dit onderzoek. Ik ben benieuwd naar de inzichten die het lange termijn onderzoek gaat opleveren.

Felix Niessen – The Effect of Landscape Forest Cover on Local Seed Abundance and Richness in a Mexican Dry and Wet Forest

Human activities such as logging, agriculture, and shifting cultivation have caused significant forest cover loss across the globe. When agricultural lands are no longer productive, they are often abandoned, leading to a process known as secondary forest succession, where natural forest recovery begins. This research is part of the EU-funded PANTROP project, which explores the resilience of tropical forests following human disturbances. Specifically, this study examines how the surrounding landscape forest cover influences seed dispersal in recovering plots within tropical dry forests (Nizanda, Oaxaca) and tropical wet forests (Loma Bonita, Chiapas) in Mexico. Over several months, seeds were collected using litter traps, identified at the species level, counted, and weighed. The study found that the size and proximity of forest patches, along with the presence of remnant trees near the recovering plots, play a crucial role in seed dispersal. These findings suggest that forest patches located near abandoned agricultural land improve seed dispersal rates, thereby facilitating forest regeneration and establishment. The research highlights the potential of using abandoned agricultural land for secondary forest succession and underscores the importance of landscape connectivity in promoting tropical forest recovery.

Berber Zandstra – Discovering species diversity and ecology of Sabah’s Aristolochiaceae

Wageningen University & Research – Leerstoelgroep Biosystematiek

De Aristolochiaceae (pijpbloemen) familie vormt een belangrijke waardplant voor de kwetsbare Kinabalu vogelvlinder (Troides andromache) in Sabah (Maleisisch Borneo). De lianen van Aristolochia soorten worden door de inheemse volken van Sabah gebruikt voor medicinale doeleinden. Hoewel deze plantenfamilie een belangrijke ecologische en medicinale functie bekleedt, is er niet veel bekend over de verspreiding en diversiteit in Sabah. Ik ging met veel enthousiasme naar Borneo om hierin verandering te brengen. Mijn onderzoeksgebied bevond zich in laagland regenwouden tot op het topje van Mt. Kinabalu, de hoogste berg van Maleisië (4000m). Op deze manier wilde ik erachter komen welke soorten op welke hoogte voorkwamen. Verder heb ik ook nog gekeken naar het effect van ultramafische bodems (zware metalen) op de soortdiversiteit van deze familie. Gelukkig heb ik heel wat data kunnen verzamelen: ik heb van 172 planten een DNA sample genomen en 55 herbarium specimens gemaakt. Ook ben ik langs meerdere herbaria in Sabah langs geweest om DNA samples te verzamelen van hun Aristolochiaceae specimens. Een zeer geslaagd veldwerk! Nu nog de data analyse om zo de definitieve soorten te bepalen met DNA barcoding en een mooie fylogenetische boom te maken. Ik had mijn onderzoek nooit kunnen uitvoeren door de gulle bijdrage van de KNBV en ons behulpzame team. Hartelijk bedankt!

Tom Veldhuis – De rol van visuele signalen in de seksuele deceptie door Ophrys orchideeën

De signalen die door bloemen gebruikt worden om bestuivers aan te trekken zijn niet alleen cruciaal voor de werking van de voortplanting van de bloem, maar zijn ook een sterke drijfveer van biodiversiteit. Een erg bijzonder geval van deze signalen zijn de deceptieve signalen van Ophrys orchideeën. Deze bloemen imiteren de geur- en kleursignalen van vrouwtjesinsecten om zo mannelijke insecten aan te trekken. In mijn PhD onderzoek kijk ik naar de optische eigenschappen van deze orchideeën en hoe een insect ze waarneemt. Ik ben erg geïnteresseerd in de felle gele en paarse structuren die in veel Ophrys soorten voorkomen, maar niet een insect lijken te imiteren. Een huidige theorie is dat deze structuren lokale bloemen imiteren om met een “dubbele deceptie” nog beter insecten te lokken. Om de rol van deze structuren te onderzoeken ben ik op zoek gegaan naar Ophrys op Kreta, Griekenland, om de lokale flora in kaart te brengen en te bemeten. Aan de hand van de verzamelde pollen van lokale bloemen en Ophrys bestuivers, gecombineerd met spectroscopie van Ophrys structuren en de lokale bloemen kan ik nu achterhalen of er echt sprake is van een dubbele deceptie. Dit soort onderzoek vergroot niet alleen ons begrip van een bijzonder ecologisch systeem, maar ook van hoe insecten de wereld ervaren.

Roosje Kemmink: Climate-growth interaction of trees in tropical Australia

Voor mijn onderzoek naar de invloed van klimaatomstandigheden op tropische boomgroei, heb ik in een team met 5 veldmedewerkers boomkernen geboord van Toona ciliata in het uiterste noordoosten van Australië. Doormiddel van hout bestuderen kun je de groeigeschiedenis van decennia lang terugzien, op deze plek is nog nooit eerder dit type onderzoek gedaan, dus ik ben reuze enthousiast en benieuwd naar de resultaten. Na een zeer leuke tijd waar we in het regenwoud op jacht zijn geweest naar de juiste bomen is het uiteindelijk gelukt om van 40 bomen houtsamples mee te nemen naar Wageningen. In het DENDROlab heb ik het hout aangesneden, de jaarringen geteld, gemeten en gekruisdateerd. Op deze manier heb ik jaarringreeksen gemaakt, die samen een jaarringchronologie van deze locatie vormen. Zoals al eerder genoemd is dit type onderzoek op deze locatie een primeur, dat betekent ook dat er geen referentie chronologie is van eerder onderzoek, wat het kruisdateren best een uitdaging maakt. Het is gelukt een chronologie te maken en ik heb de relaties tussen jaarringbreedte en klimaatomstandigheden onderzocht.

2012

Luipaarden en Vegetatie

Martine Kalisvaart en Timon Pieck gingen naar Zuid-Afrika. Met het Stipendium Bottelier deden zij onderzoek naar de relatie tussen vegetatie en luipaarden.

2011

Reconciling higher cacao productivity with forest biodiversity conservation: what are the opportunities and management implications?

André van den Beld is in Ghana (en Congo) geweest voor een onderzoek naar biodiversiteitsvriendelijke manieren om cacao te produceren.

The impact of elevated atmospheric nitrogen deposition on biological N-fixation in boreal peatlands

Jacqueline Popma was in de VS en Canada om onderzoek te doen naar stikstofdepositie in venen.